
במאמר זה אציג חמש שאלות ותשובות, שכל אדם שמתגרש מבן זוגו או מעוניין לעשות כן צריך לדעת.
- כיצד מגישים בקשה לפתיחת תיק גירושין?
בישראל ישנן שתי ערכאות שדנות בתיקי גירושין: ביה"ד הרבני וביהמ"ש לענייני משפחה.
אם המעוניין להתגרש מעוניין שהערכאה שתדון בנושא היא ביה"ד הרבני, עליו להגיש לערכאה זו כתב תביעה, הכולל את העילות לגירושין ואת ההוכחות לקיומן. הוא יכול לבקש שביה"ד הרבני ידון בנושאים נוספים הקשורים לגירושין, כמו משמורת על הילדים, חלוקת רכוש ומזונות, ולצרף לבקשות אלה מסמכים שונים, כמו תלושי שכר.
אם הוא מעוניין שהערכאה שתדון בהליך הגירושין שלו היא ביהמ"ש לענייני משפחה, והוא מעוניין שערכאה זו תדון בנושאים כמו משמורת על הילדים, חלוקת רכוש ומזונות – עליו להגיש תביעה נפרדת באשר לכל נושא. בנוסף, בערכאה זו אין חובה לעמוד בתנאי הסף של הוכחת עילה לגירושין.
- גירושין הוא הליך ארוך ומורכב. האם יש דרך להקל על העניין?
בהחלט. כיום קיים הליך חקיקתי בשם "בקשה ליישוב סכסוך". הליך זה מתנהל עוד בטרם ביה"ד הרבני/ביהמ"ש לענייני משפחה דן בנושא הגירושין.
על המעוניין להתגרש להגיש בקשה ליישוב סכסוך. בהליך זה, הזוג המעוניין להתגרש מקיים ארבע פגישות מידע, הערכאה ותיאום עם אנשי מקצוע של הערכאה שנבחרה. בחמשת הימים שלאחר מכן, על כל בן-זוג לומר אם ברצונו להמשיך בהליך זה מבלי שאחת הערכאות תדון בנושא. אחר-כך ישנה תקופת צינון בת 15 ימים, וב-15 הימים שלאחריה, לבן-הזוג הראשון שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך הזכות להחליט איזו ערכאה תדון בתביעה העיקרית
- רבים מהליכי הגירושין מלווים ב"דם רע" בין בני הזוג. כיצד ניתן להפחית את הסיכוי לכך?
ניתן להפחית זאת ע"י תכנון הגירושין באופן מסודר ככל האפשר. לדוגמא, ע"י איסוף אסמכתאות הקשורות להכנסות/הוצאות, להתחייבויות ולרכוש, שכן הדבר ימנע את חששו של כל בן-זוג מכך שבן-הזוג השני מסתיר ממנו מידע כלשהו. בנוסף, כל בן-זוג צריך לנסות ולחשוב איך יראו חייו האישיים לאחר הגירושין: איך יכנס למערכת יחסים חדשה, ואיך הוא רוצה שילדיו יראו את הקשר בינו לבין הוריהם השני (בן-זוגו לשעבר).
- אני ואשתי מתלבטים אם להתגרש. מה ניתן לעשות?
מומלץ לפנות להליך גישור. היתרונות בהליך שכזה הם שהמגשר משקף בפני הזוג את מצבם, "מהצד" ובאופן מקצועי, שכן ייתכן והם התקשו לראותו עקב העובדה שהם היו שרויים בסערת רגשות ושרר ביניהם "דם רע". המגשר יכול לתת לבני-הזוג כלים כיצד לפתור את הסכסוך ביניהם מבלי להתגרש. בנוסף, מדובר בהליך קצר וזול מהליך משפטי, ובשונה ממנו – נדרשת הסכמה של כל הצדדים כדי שתתקבל החלטה.
- לזוג המתגרש יש ילדים קטנים – אצל מי הם יישארו לאחר הגירושין?
כשמדובר בילדים בגיל הרך (עד גיל 6), מעדיף ביהמ"ש שהם יישארו בחזקת האם. ואולם, על ביהמ"ש לפעול לפי "עקרון טובת הילד" – כך שאם מוכח שעדיף, לטובת הילדים, שהם יהיו בחזקת האב – ביהמ"ש מעניק לאב את המשמורת על הילדים.
המאמר באדיבות אתר רוצה להתגרש – https://www.todivorce.co.il/