אנחנו לא יכולים לשלוט על האירועים בשוק ההון אבל יש דרך לשלוט על התגובה שלנו לאירועים הללו.
משקיעים קונים מניות , מוכרים מניות , הם שמחים , הם עצובים , הם מפחדים , הם מתחרטים , הם מדוכאים , הם חווים אושר, הם בורחים מהשוק מוקדם מידי , הם קונים לפני הזמן ,הם חווים מצבי רוח משתנים ומתמכרים למסכים , גרפים , תוכנות , נביאי שקר ושיטות שונות במטרה להרוויח בבורסה- איך כל זה קשור בכלל לכסף שלכם חשבתם פעם?
התחושה הנפלאה הזו, שמגיע משקיע חדש לשוק ההון בתחילת הדרך ומבין שאפשר להרוויח כסף בלי לעבוד קשה בעבודה מסורתית שם בחוץ, שאפשר להרוויח כסף מהבית או מהמשרד הממוזג כהכנסה קבועה או צדדית , מאירה באור גדול את החיים שלו פתאום. יש כאן רגע התגלות, הסנה הבוער ממש אבל יחד עם זה אנחנו מקבלים כוויות פעם אחר פעם, כאילו שיש משהו שלא ממש נותן לנו להגשים את החלום בבורסה, להרוויח סכומי כסף קבועים לאורך זמן למרות שאנחנו מבינים שהאפשרות ישנה, קיימת , אפשרית – אבל בכל זאת משהו לא ברור לנו.
ממש כמו סינדרלה שכבר הכל מסתדר לה: השמלה, הנעליים, התסרוקת, הריקוד, ההרגשה – אבל ב-12 בלילה שוב נגמרת המסיבה…
משהו לא ברור לנו, כאילו דוחפים אותנו החוצה. משהו קורה ואנחנו לא מצליחים לממש את הפוטנציאל כמו שהיינו רוצים , חסר לנו חלק בהבנת הפאזל המלא שיוצר רווחים בבורסה וכשאנחנו לא מבינים שהוא חסר , אנחנו מתחילים לחפש שיטות חדשות ודרכים משונות להכות את השוק דרך תוכנות , אפליקציות , מטבעות , מניות קטנות , מניות סיניות עלומות, מניות מונפקות , שיטת וויקוף , מסחר יומי , אופציות ומה לא.
מחפשים את הבעיה מתחת לפנס ולא במקום בה היא נמצאת.
צביקה ברגמן המכונה גם "המוח " על ידי עשרות אלפי המאזינים האדוקים של הפודקאסט הכי חם של משקיעים – הפודקאסט המוביל בישראל "בורסה והשקעות " ומי שחיבר את רוב ספרי ההשקעות בארץ ( עד היום כתב והוציא צביקה ברגמן כמעט 70 ספרים שתורגמו לאנגלית , סינית וטאייונית ניתן לראות באתר סודות) אומר כי ההשקעה בשוק ההון מבחינה מעשית מאד פשוטה . אבל , ממשיך צביקה ברגמן ואומר "שוק ההון לא בנוי לאופי האנושי. המשקיעים פועלים בשוק המניות כאשר בכל הזמן הזה משהו קורה ברקע אצלם במוח והם לא מבינים מה הוא. המערכות שלנו במוח רגישות מאד ומגיבות מהר לדברים שקורים תוך מעקף של החלק הרציונאלי במוח. כלומר שהשוק מתנהג קצת בצורה חריגה מבחינת עליות ובעיקר ירידות המערכת במוח שמפעילה אותנו עוברת למוד מסתורי שתופס פיקוד ומנטרל אותנו וגורם לנו לבצע טעויות מסחר שמוחקות את כל הרווחים של הימים הטובים.זה לא בשליטתנו במיוחד כשאנחנו לא מודעים , בנוסף על זה יש עשרות הטיות קוגנטיביות שהמשקיע כלל לא מודע להן וקשורות להשקעות ישירות שמנהלות אותנו ברקע בלי שנבין בכלל ולא מאפשרות למשקיע להרוויח לאורך זמן. המוח שלנו מתמודד עם בעיות מודרניות, בעוד שהוא תוכנת מלכתחילה לפתור בעיות שעימן התמודדו אבותינו הקדומים." מסכם צביקה ברגמן.
תחשבו על זה , בני האדם חיים על הכדור הזה כמעט 200 אלף שנה על פי ההיסטוריונים המוח שלנו חווט כל השנים הללו לשרוד על בסיס ההתנהלות של האדם הקדמון עם הסכנות שהיו אז. אנחנו בנויים ככה. כשאנחנו מבחינים בתנועה או שומעים רחש למשל אנחנו עד היום מיד מגיבים. מהיכן זה הגיע? מאבותינו הקדמונים. תנועה דורשת תשומת לב כי תנועה על פי פרושה במוח שכדאי שנשים לב כי אולי יש כאן משהו לאכול או שנהיה אוכל של מישהו בקרוב וצריך להזהר. אנחנו שומעים חריקת בלמים אנחנו בורחים או קופאים .כשהשוק יורד בשלושה אחוז אנחנו גם מפחדים אנחנו בורחים. כשמטוס נכנס בבניין במנהטן אנחנו מוכרים את כל המניות , כשמתגלה וירוס חדש כמו קורונה למשל אנחנו מוכרים את קרנות ההשתלמות וקופת הגמל. זה חזק מאיתנו. אנחנו מגיבים בצורה לא ראציונאלית וזה בדוק מדעית. עכשיו תחשבו , זה קורה לכם כל יום. הרגשות ומה שקורה לכם מאחורי הקלעים במוח שולחים אתכם למכור את המניות שלכם בלי שאתם מבינים בכלל. בלי להבין את הפסיכולוגיה של ההשקעות בבורסה אין לכם סיכוי וכאשר אתם מבינים אתם לא צריכים הרבה כדי להצליח.
צביקה ברגמן חקר ומצא עשרות הטיות קוגנטיביות שקשורות למשקיע ולהשקעה בבורסה באופן ישיר ומשפיעות עליו כל הזמן במהלך המסחר, מנהלות אותו והוא לא מבין שזה קורה כמו למשל תופעת הfomo
פומו הם ראשי תיבות של fear of missing out , הפחד של לפספס דברים. על ההטיה הזו למעשה בנויה תעשיית פייסבוק למשל. אנחנו נכנסים שוב ושוב לפייסבוק , ולוואטס אפ ולאינסטגרם כדי שלא נפספס משהו; איזה עדכון חשוב, איזו תמונה, איזה סקופ שכולם ידברו עליו. אנחנו נכנסים לראות מבצעים יומיים באתר שאנחנו עוקבים אחריו כדי שלא נפספס דיל מיוחד, אנחנו בודקים לעיתים קרובות את קבוצות הוואטסאפ שלנו כדי לדעת מה קרה שם לאחרונה, כדי שלא נפספס. אנחנו בודקים שוב ושוב מה קורה בשווקים. כלומר הפחד לפספס מניע אותנו לא מעט פעמים לבצע פעולות אוטומטיות שהמוח שלנו לא חושב עליהן, הוא פשוט עשה קיצור דרך. זה מתגבר כאשר הפעולה הזו מוגבלת בזמן, כלומר התחושה של הזדמנות עכשווית, אם לא עכשיו אז נפספס את זה – ואנחנו לא רוצים לפספס למשל את הסְטוֹרִי שנעלם בפייסבוק או באינסטגרם. מציבים בפנינו שעון… אם לא נגיע בזמן לא נראה… נפספס. אנחנו נוגעים במכשיר הסלולרי שלנו בממוצע 2,000 פעמים ביום רק בגלל זה, כדי שתבינו כמה זה עוצמתי.
מכירים את התחושה הזו, נכון? והיכן היא מנהלת אותנו בשוק ההון? לא מזמן הונפקה חברה בשם "snowflake" בתחום הענן. ההנפקה החלה בשבעים וחמישה דולר, קפצה די מהר למאה עשרים וחמישה דולר, והחלה את יום המסחר בעליות, עליות, עליות. כולם פחדו לפספס את ההזדמנות, הפוֹמוֹ היה בעיצומו, והמשקיעים הרגישו דחיפות שלא לפספס את ההזדמנות להשקיע בנייר שוורן בָּאפֶט השקיע בו, והמניה הגיעה לשער של 300 דולר באותו ערב.
רגע… מה קרה? המניה הייתה מתוכננת להיסחר בשבעים וחמישה דולר וקפצה פי ארבעה ל-300 דולר? משהו פה הגיוני? מומחים ניתחו את החברה ואת הפוטנציאל שלה וקבעו שבעים וחמישה דולר למניה, והשאר זה… נכון – פוֹמוֹ. זה אותו תרגיל פסיכולוגי שעובד גם במכירות פומביות. יש לפעמים רגע שהכלכלה נעלמת והפומו מוביל. את "snowflake", אגב, אפשר היה לקבל אחרי כמה ימים במחיר הרבה יותר נוח. פומו למחשבה. כמה פעמים רצתם אחרי מניה וגיליתם אחרי שבועיים שיכולתם לרכוש אותה במחיר הרבה יותר נוח?
"וזו רק הטייה אחת " אומר צביקה ברגמן "הפסיכולוג של הבורסה "קחו למשל את הטיית ההשקעה שכשלה ועל הדרך בו המוח שלנו מנסה לשכנע אותנו שאנחנו בסדר. קנינו מניה מסוימת במאה אלף שקלים והיא ירדה ב-40 אחוז. המניה מדשדשת ואנחנו לא מוכרים. אנחנו לא מוכרים כי הפסדנו כסף. ישנם משקיעים שאפילו ממצעים שערים, כלומר משקיעים עוד כסף טוב בהשקעה הכושלת רק בשביל לראות שלא הפסדנו 40 אחוז אלא "רק" עשרים ושמונה אחוז, אחרי ששמנו עוד כמה עשרות אלפי שקלים. הטיה זו מונעת מאיתנו לנוע, ואנחנו תקועים עם החלטה שגויה שעשינו בעבר.
כשכל זה מתרחש אצלנו מאחורי הקלעים הסיכוי של המשקיע לא גדול לכן כדאי מאד להבין וללמוד את הפסיכולוגיה של ההשקעות .
"חשוב שתבינו " מדגיש צביקה ברגמן "אנחנו כל הזמן טועים במהלך ההשקעות שלנו. אין משקיע שלא טועה. ההבדל בין משקיע ממוצע לְבֵין משקיע מעולה הוא מהירות זיהוי הטעות ומהירות התיקון שלה. מכירה של השקעה כושלת היא תיקון חשוב מאד, לא פחות חשוב מבחירת השקעה טובה."
200 אלף שנה חווט המוח האנושי לפעול בצורה מסויימת ואנחנו מנסים להצליח בשוק ההון שקיים רק 200 שנים כשהחוקים בו להצלחה הם הפוכים לחלוטין ממה שעזר לאבותינו הקדומים לשרוד . זה גורם לרבים מאיתנו לא להצליח בשוק ההון או להצליח הרבה פחות. זה לא קשור לחֲבָרוֹת, זה לא קשור לשיטת המסחר, זה לא קשור למצב השוק או לידע שלנו בניתוח טכני או ניתוח פונדמנטלי , זה לא קשור לסוג האפליקציה או לברוקר שאנחנו עובדים דרכו. זה קשור לדרך שהמוח שלנו גורם לנו לקבל החלטות .אנחנו חושבים שאנחנו פועלים בצורה הגיונית לוגית אבל זה רחוק לחלוטין מהאמת. ניסתם כל כך הרבה שיטות ודרכים ולא הצלחתם למצוא את הנקודה הבעייתי כי היא בכלל אצלכם במוח. ברגע שתבינו את הכל עובד אצלכם בראש וזה מאד מורכב – תדעו הכל.
אולם אם נדע כיצד עובד המוח בכל מה שקשור לשוק ההון , להשקעות , כיצד הרגשות שלנו גורמות לנו למכור ולקנות מניות ונבין את עשרות ההטיות הקוגנטיביות שמשפיעות עלינו נוכל לשנות את חוקי המשחק. נוכל לנצח את השוק. נוכל להרוויח סוף סוף בבורסה.
אנחנו לא יכולים לשלוט באירועים שמשפיעים על שוק ההון אבל אנחנו יכולים לשלוט על התגובה שלנו לאירועים בשוק ההון.
המשקיע הגדול בעולם וורן באפט יודע את זה כנראה. אין לו מחשב במשרד , הוא לא עוסק בניתוח טכני , הוא לא עובד עם אופציות , הוא לא יושב מול גרפים צבעוניים , אין לו אפליקציות אלא רק לומד על מצב החברות ומנתח מה יעשו המשקיעים שפועלים בצורה לא רציונאלית ופועל. בדרך הזו הוא אסף כבר 100 מיליארד דולר. הגיון בריא והבנה כיצד המוח מפעיל אותנו. זו התוכנה היחידה שצריך לחקור וללמוד כל הזמן.
צביקה ברגמן עוקב אחרי השווקים וחי אותם יום יום כבר 40 שנה כמשקיע פעיל וכמי שמחובר לאורך השנים לעשרות אלפי משקיעים. צביקה הוא אוטודידקט שחקר את התחום והבין מה גורם לכם להפסיד יותר מאשר להרוויח. בימים אלה מוציא צביקה קורס ששמו "הפסיכולוגיה של המשקיעים" ובו הוא חושף לראשונה בצורה מעוררת השתאות את העולם שמפעיל אותנו מאחורי הקלעים ומונע מאיתנו למקסם רווחים ולצמצם הפסדים. קורס חובה לכל מי שמשקיע בבורסה.